Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto karpackie
CIASTO,
krem karpatkowy
Ciasto:
1/2 kostki margaryna,
1 szklanka woda,
1 szklanka mąka,
4 szt, jajka,
Krem:,
1/2 l mleko,
2 łyżki mąka,
2 łyżki mąka ziemniaczana,
1 szklanka cukier,
1 kostka masło
Ciasto: Margarynę gotujemy razem z wodą. Gdy margaryna się rozpuści porcjami wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Gotujemy chwilę. Masę studzimy. Gdy będzie zimna wbijamy jajka i miksujemy. Masą smarujemy dwie jednakowe blaszki, które wcześniej wyłożyliśmy pergaminem. Pieczemy 30-35 minut. Krem: Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotowywujemy z cukrem. Maki mieszamy z mlekiem w szklance i gotujemy budyń. Studzimy. Gdy budyń będzie zimy wkręcamy do niego margarynę. Jedno ciasto smarujemy kremem i składamy z drugim plackiem. Gotowe można posypać cukrem pudrem.