Walentynkowa szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    30 dag
  • margaryna

    15 dag
  • cukier puder

    2 łyżki
  • żółtka

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ocet

    0,5 łyżki
  • czerwony barwnik

    1 szczypta
  • kasza manna

    1 łyzka do posypania ciasta
  • DODATKOWO:

  • jabłka

    ok 6 sztuk
  • cukier p[uder

    do podania
  • cynamon

    do posypania
  • cukier kryształ

    do smaku do jabłek (niekonieczni
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Walentynkowa szarlotka foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej margarynę, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia oraz ocet. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na połowę. Jedną z połówek dodatkowo dzielimy na połowę. W sumie powinniśmy uzyskać 3 części ciasta- jedną większą i dwie mniejsze.
Krok 2 - Walentynkowa szarlotka foto
Większą część wykładamy na dno przygotowanej formy.
Krok 3 - Walentynkowa szarlotka foto
Posypujemy kaszą manną.
Krok 4 - Walentynkowa szarlotka foto
Na kasze wykładamy starte jabłka. Delikatnie posypujemy je cynamonem.
Do jednej z mniejszych części dokładamy czerwony barwnik spożywczy.
Krok 5 - Walentynkowa szarlotka foto
Dokładnie zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej barwy.
Krok 6 - Walentynkowa szarlotka foto
Obie mniejsze części wałkujemy i radełkiem tniemy w paski. Na wierzch jabłek wykładamy poziomo czerwone paski (koło siebie, bez odstępów). Następnie wplatamy między nie pionowo ułożone paski jasne.
Krok 7 - Walentynkowa szarlotka foto
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180˚C).
Krok 8 - Walentynkowa szarlotka foto
Jeśli zostanie nam ciasta (lub polecam celowo zrobić go więcej) dodatkowo możemy wykonać serduszka ciasteczka. Na stolnicy przeplatamy paski – jasne i czerwone, dociskamy i wycinamy serca.
Krok 9 - Walentynkowa szarlotka foto
Pieczemy około 15 minut w 180˚C.
Przed podaniem szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Krok 10 - Walentynkowa szarlotka foto
Jeśli pieczemy na walentynki, to miło widziane jest ciasto w kształcie serca. Dodatkowo jeśli jest to lubiana chyba przez wszystkich szarlotka sukces gwarantowany!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 03.02.2017 19:35
Piekny wypiek:)
Ada-Gaba 24.12.2015 21:50
znakomita szarlotka
Ada-Gaba 31.10.2015 22:54
ślicznie wygląda
lozken 08.11.2014 11:00
Wygląda obłędnie. :)
gusia1000 20.02.2014 00:40
Nic +, nic -.
monika141 05.02.2014 13:20
ślicznie wygląda
pierniczkowo 05.02.2014 09:48
ja na pewno bym pokochała takie serducho!
Christopher 04.02.2014 19:34
Każdy pokocha takie serducho.
iziona 04.02.2014 19:26
Coś wspaniałego :) coś mi sie zdaje, że skorzystam z pomysłu
elka72 04.02.2014 19:15
Jaka piękna szarlotka!Plecionka znakomita!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat