Ciasto z rabarbarem i kruszonka

Ciasto z rabarbarem i kruszonka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1szkl maslanki

  • 1szkl cukru

  • 2.5szkl maki

  • 3lyzeczki proszku do pieczenia

  • jaja

    3 szt.
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
  • olej

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przepis na kruszonke :
*ok.100 g masła lub margaryny
*cukier
*mąka

wierzch :
*ok.500 g rabarbaru
*3-4 łyżeczki cukru
*2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki cukru brązowego, ziarenko tonki starte na tarce o najdrobniejszych oczkach

Rabarbar obrać , pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem oraz 1 łyżeczką cynamonu (to moja zmiana).

Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm).

Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto.

Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier - dopisek Abbry -\"na oko\" - ja dałam na początek po 2 łyżki mąki i cukru, a potem po trochę dosypywałam i zagniatałam, aż kruszonka stała się dość sypka - z tym, że cukru było ciut więcej niż mąki.

Kruszonką posypać rabarbar. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30-35 minut (moje piekło się około 45 minut). Po upieczeniu i ostudzeniu mozna posypać cukrem pudrem. Ja od siebie posypałam cukrem brązowym i cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

01.09.2011 09:09
super

Tahitha

03.06.2011 21:34
Pychota!!!!

Goya

29.04.2011 18:00
mmmmmmmm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat