Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z wiśniami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 2 kostki
mąka 1 kg
drożdże 13 dag
mleko 13 łyżek
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżka
wiśnie 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z wiśniami

Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawiamy na ok. 10 min. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło i rozrobione drożdże. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka foliowego i zanurzamy w wiaderku z zimną wodą. Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię wyjmujemy je z wody i folii, rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty lub kwadraty. Na każdym kawałku układamy porcje odsączonych wiśni i formujemy rogaliki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor. Po wystygnięciu możemy polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 04.01.2014 22:49
super ladnie wygladaja
Bernadeta1 14.03.2013 00:01
wyglądają pysznie
rjustysia 19.01.2013 12:36
wyglądają wspaniale i bardzo smacznie
mirosława4 02.12.2012 21:20
polecam są pyszne robię podobne tylko jeszcze do ciasta dodaję odrobinę cukru do smaku:)
1j1o1l1a1 19.09.2011 13:21
kuszące :)
annao 19.09.2011 09:00
bardzo fajny przepis:)
matriasik 18.09.2011 23:58
Ale fajne, wyglądają jak babcine ;)
patusia 18.09.2011 23:40
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak