Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z nutą pomidorową
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pokrojoną w plastry cukinię- podsmażamy- cukinię wrzucamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni smażymy por razem z rozgniecioną kostką rosołową.
Do cukinii wrzucamy por i ugotowane wcześniej warzywa -mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Masło rozpuszczamy- dodajemy mąkę- mieszamy i chwilkę trzymamy na ogniu- ściągamy i stopniowo dodajemy mleko- szybko mieszamy aż sos zgęstnieje- dodajemy ketchup.
Sosem zalewamy warzywa.
Na wierzch układamy pokrojone pomidory i posypujemy startym serem i zieleniną.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 20-25 minut.