Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne al forno, czyli lasagne z piekarnika z sosem bolognese i beszamelem
Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, rozmieszamy z mąką i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Płaty lasagne podgotowujemy 2 minuty w osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
Na dnie formy do lasagne rozsmarowujemy niewielką porcje sosu bolognese i beszamelu, następnie układamy płaty lasagne, sos bolognese, sos beszamelowy i znów płaty lasagne. Czynność powtarzamy. Na ostatniej warstwie makaronu rozsmarowujemy jedynie sos beszamelowy, posypujemy startym żółtym serem i układamy plastry mozzarelli.
Zapiekamy w temp. 200st 30 minut pod przykryciem, a następnie 10 minut bez, żeby ser się zarumienił. Smacznego!