tatarskie kibini

tatarskie kibini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    30 dag
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • miękka margaryna

    15 dag
  • śmietana

    2 łyżki
  • jajka

    2 szt.
  • żółtko jaja

    1 szt.
  • karkówka

    30-40 dag
  • cebula biała

    1 szt.
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • smalec

  • sól

  • papryka mielona

  • majeranek Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej smalec i podsmaż karkówkę. Gdy będzie już zrumieniona, wrzuć posiekaną drobno cebulę. Smaż na wolnym ogniu 7 min. Po 4 min. dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Ciasto na pierogi: Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do całości wbij jajka, dodaj margarynę i 2 łyżki śmietany. Szybko zagnieć. Ciasto włóż na 30 min. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj szklanką koła o średnicy 7 cm.
Na każdym krążku ciasta połóż łyżkę farszu i zakryj drugim krążkiem. Zaklej dokładnie z każdej strony i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Nastaw piekarnik na 200 stopni. roztrzep żółtko w miseczce i pędzelkiem posmaruj każdy pierożek. Posyp kminkiem.
Wstaw do piekarnika i piecz 30 min. Po wyjęciu z pieca odczekaj 15 min. Podawaj ciepłe do barszczu lub osobno jako przekąskę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

24.12.2013 13:31
Do barszczyku pierwsza liga. Roboty dużo, ale warto

indi

12.04.2012 21:29
ciekawe

dorotka0000025

06.04.2012 13:37
ciekawe

Ewa/kalapurtka

05.09.2011 19:55
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat