Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem

odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber z królika

    100 g
  • królik

    400 g (mielonego mięsa)
  • karkówka

    400 g (mielona)
  • cielęcina

    400 g (mielona)
  • boczek wędzony

    250 g
  • jajka

    2 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • porto

    40 ml
  • Przyprawa do pieczeni

  • majeranek otarty

  • chrzan tarty

  • natka pietruszki

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
Do miski wrzucamy mielone mięso królika, mięso wieprzowe i cielęcinę, a następnie wbijamy 1 jajko i jedno samo żółtko.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do pieczenia.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
Dodajemy pokrojoną szalotkę i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
Dolewamy ok. 40 ml wina i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
Prostokątną formę do pasztetu wykładamy paskami boczku tak, żeby jego fragmenty wystawały poza formę.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
W piekarniku przygotowujemy kąpiel wodną. Formę wypełniamy mięsem i gdy już będzie do połowy pełna, kładziemy na farszu pokrojony w paski, osolony comber.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
Następnie wykładamy resztę farszu i nakrywamy fragmentami boczku, które wystawały na zewnątrz
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
Przykrywamy formę pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 130 – 140 stopni na ok. godzinę
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
Po tym czasie wyjmujemy pasztet z piekarnika.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
Czekamy aż wystygnie, kroimy i układamy na udekorowanych talerzach.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
Podajemy z dodatkiem tartego chrzanu. Bon apetit!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat