Tort po węgiersku

Tort po węgiersku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • miód

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • woda

    1 łyżka
  • cukier

    15 dag
  • masło/margaryna

    2 łyżki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • mleko

    2 szklanki
  • kasza manna

    5 łyżek
  • masło

    20 dag
  • cukier

    20 dag
  • sok z cytryny

    1
  • masło

    1 pół kostki
  • cukier

    2,5 łyżeczki
  • kakao

    2,5 łyżeczki
  • jajo

    1
  • powidła śliwkowe

    4-6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto. Miód i cukier włożyć do rondelka, wlać mleko i wodę, podgrzewać, mieszając, aż składniki dokładnie się połączą. Wystudzoną masę przełożyć do mi¬ski z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery równe części, po kolei każdą wylepić na tortownicy o średnicy 24cm osobno upiec. Kaszę przeznaczoną na krem ugotować na mleku i wystudzić. Masło starannie utrzeć z cukrem i, nadal ucierając, dodawać porcjami zimną kaszę oraz sok z cytryny. Upieczone i wystudzone blaty przełożyć tym kremem i powidłami śliwkowymi według następującego schematu: placek - krem - placek - powidła - placek krem - placek. Obciążyć tort talerzem, przykryć folią i na 3 dni wstawić do lodówki (to ważne!). Na kilka godzin przed podaniem przygotować polewę. Masło i cukier rozpuścić, po czym, mieszając rózgą, powoli wsypać kakao i lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, wbić jajko i mieszać, aż powstanie jednolita, gładka polewa. Polać nią tort i dowolnie udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat