Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla czosnkowo szczypiorkowa
Kiedy ziemniaki się smażą obieram cebulę, kroję na szesnastki i dodaję do ziemniaków, kiedy już lekko zaczynają stawać się złociste z wielu, ale nie ze wszystkich jeszcze stron. W tym samym momencie dodaję ząbki czosnku - one są tylko do smaku, tak więc nie należy ich ani obierać ani kroić.
Smażę to wszystko do momentu, aż ziemniaki zmiękną a cebula się lekko zezłoci (ziemniaki tez powinny przyjąć jej kolor ze wszystkich stron). Zdejmuję czosnek z patelni, ziemniaki solę i pieprzę - pieprzu dużo dodaję, bo warto!
Jajka wbijam do miseczki, dodaję szczypiorek, szczyptę soli i mieszam dokładnie.
Ową masę jajeczną wylewam na patelnię z ziemniakami i trzymam kilka chwil na średnim ogniu, podważając brzegi - kiedy masa lekko ścięta na wierzchu, a pod spodem lekko brązowa, nakrywam patelnię dużym talerzem, obracam do góry nogami (wtedy na talerzy się tortilla pojawi) i stroną nie smażoną kładę potrawę na patelni. Smażę jeszcze minutę i od razu podaję na tej patelni, na której tortilla była smażona.
Dla niezwykłej wizualnej piękności i wzbogacenia smaku posypuje potrawę drobno posiekanym pomidorem, pozbawionym soku i pestek.