Łosoś norweski w kruszonce ziołowej podany z grzybami w śmietanie ze świeżo tartym serem oscypek

Łosoś norweski w kruszonce ziołowej podany z grzybami w śmietanie ze świeżo tartym serem oscypek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • koperk drobno posiekany

    1 pęczek
  • masło

    2 łyżki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • drobno posiekany świeży tymiank

    0,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek

    5 łyżek
  • śmietana 36%

    150 g
  • masło

    1 łyżka
  • świeżo mielony czarny pieprz Prymat

    1 szczypta
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • filet z łososia

    600 g
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • oscypek

    200 starty
  • prawdziwki

    400 g
  • przyprawa do ryb

    2 łyżki
  • cebula

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na połowie oliwy z oliwek i jednej łyżce masła podsmażyć cebulę oraz oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Dodać białe wino, śmietanę i gotować do momentu odparowania wody. Całość doprawić do smaku natką pietruszki, tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Łososia pokroić na cztery części, doprawić przyprawą do ryb Prymat i marynować ok. 2-4 godzin. Na zamarynowanej rybie ułożyć masę przygotowaną z masła, bułki tartej, koperku i pietruszki, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180°C. Proponuję, aby na ostatnie 5 minut pieczenia przełączyć piekarnik na grzanie górne, co pozwoli na uzyskanie złotego koloru kruszonki. Tak przygotowanego aromatycznego łososia norweskiego podawać na grzybach leśnych.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

norweska20

29.12.2013 23:03
No to się nazywa poezja smaku...składniki idealnie dobrane..kompozycja która rozpływa się w ustach...brak słów ...

[email protected]

17.12.2011 06:04
Lubie ser

novita26

23.09.2011 08:27
super

kotlet

02.08.2011 23:23
pyszności

forgielka

19.05.2011 10:14
super

Kopiko1983

05.05.2011 06:35
Baaardzo ciekawe i smacznie brzmi!

Jaheira11

12.04.2011 22:12
chętnie bym spróbowała

Bart

25.03.2011 23:51
ciekawy przepis

monika154

20.03.2011 12:03
smaczne

nikusonka

14.02.2011 23:21
fajny przepis, warto spróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat