Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kurkami
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Schłodzone masło kroimy na kawałki i kładziemy na przesianą mąkę. Masło siekamy szerokim nożem tak, aby w połączeniu z mąką utworzyło konsystencję kaszy. Teraz dodajemy cukier puder oraz dwa żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy foremki, smarując je masłem. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Ciasto kruche wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Foremkami wycinamy kawałki ciasta. Formujemy na foremkach. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 minut.
Kurki i cebulę ( pokrojone w kawałki ) podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciepłe przekładamy do foremek i od razu podajemy na stół.