Ćwikła

Ćwikła

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki ćwikłowe

    1 kg
  • chrzan

    1 słoiczek
  • cukier

    5 łyżeczek
  • sól

    1 szczypra
  • sok z 1 cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki umyć i i ugotować.
Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do tarcia ziemniaków.
Nadmiar soku odlać lub odsączyć buraki na sicie.
Dodać najpierw sok z cytryny, następnie chrzan i przyprawy, spróbować ewentualnie dodać soli.
Wstawić na noc do lodówki, żeby ćwikła się przegryzła.
Następnego dnia spróbować czy czuć wystarczająco chrzan, jeśli nie to dodać wg uznania, włożyć do słoiczków.
Najlepsza do mięs i wędlin

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

09.05.2012 22:14
uwielbiam do dań mięsnych;)

Monika79

29.03.2012 16:13
lubię

Marta98

16.02.2011 20:36
super

Smakosz6

14.08.2010 22:11
jest ok

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat