Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Buraczki i sok na zimę

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki
2kg
wody
1/2litra
octu
1/2 szklanki
cukru
1 szklanka
soli
1 łyżeczka
Goździki całe Prymat
3
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
4
Sklep Prymat
gorczycy
1/2 łyżki
ziaren pieprzu
6
ziarna ziela angielskiego
4
ząbki czosnku
3

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki i sok na zimę

Buraczki wyszorować i ugotować w łupinach. Przestudźić, obrać i zetrzeć na tarce z gubymi oczkami. Do rondla wlać wodę, ocet, dodać pozostałe składniki zalewy, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10min. Zalewę przecedźić na sicie, połączyć ze startymi buraczkami i odstawić na 10 godz., od czasu do czasu zamieszać. Przecedźić buraczki, nałożyć je do słoików, zakręcić i pasteryzować 15min. Sok zagotować, przelać do butelek, solidnie zamknąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia40 24.08.2011 19:54
dziękuję
halinka1011 24.08.2011 19:35
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak