Drożdżowe chrusty

Drożdżowe chrusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1/2 szk
  • olej

    1/2 szk
  • drożdże świeże

    100 g
  • mleko

    1 szk
  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozrabiamy cukrem i mlekiem, dodajemy jajka, olej i mąkę.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie lekko wyrabiamy i przygotowujemy się do robienia chrustów.
Od całości odrywamy kawałki ciasta, rozwałkujemy na grubość ok 3-4mm, następnie kroimy na paski, potem przecinamy w poprzek i nacinamy środki.
Przez nacięcie wywijamy ciasto.
Tak przygotowane ciastka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Osączmy nadmiar tłuszczu na ręczniki papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

21.08.2012 11:32
bardzo chętnie też sprawdzę jak smakują :)

Kate131

13.01.2012 10:28
pycha

czekoladka_m

01.01.2012 17:31
Niedługo Tłusty Czwratek, więc chrusty będą jak znalazł:)

ZEWA

19.12.2010 10:11
Pyzuniu to spróbuj, są smaczne i takie puszyste

SmacznaPyza

19.12.2010 10:00
drożdżowych jeszcze nie próbowałam robić

ZEWA

17.12.2010 18:26
mało pracy a jakie smaczne i ile przyjemności z jedzenia

Sarenka

16.12.2010 20:50
Mój maz je uwielbia :)

Emilia21

03.11.2010 12:08
swietne

Emilia21

03.11.2010 12:07
swietne

BozenA

25.10.2010 19:00
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat