Przepis i sposób przygotowania na: sushi i maki
2. Na szklankę ryżu ok. 350 g wody gotować 10 minut pod przykryciem,
3.wyłączyć i najlepiej odczekać jeszcze 15 minut.
4.Po tym czasie odkryć i szybko schłodzić.
5.Do chłonego ryżu dodać 1-łyżkę sosu do ryżu na (jedną filiżankę ugotowanego ryżu.)
6.Z awokado nakroić pare paseczków,ogórek zielony obrać i wydrążyć nasionka,pokroić też w paseczki.
7.Na mate położyć listek z alg a na to rozłożyć cienką warstwę ryżu zostawiając z jednej strony margines 2cm.
8.Na ryż kładziemy rybę,ogórek,awokado i wasabi.
9.Zwijamy mocno uciskając.
10.Kroimy na małe kawałki i układamy na talerzu.
11.Następnie na mate kładziemy alge i na nią ryż cienkąwarstwą na całą powierzchnie.
12.Odwracamy i na algę kładziemy dodatki i zwijamy jak poprzednio z tym że teraz ryż mamy na wierzchu.
13.Na dużym talerzu rozsypujemy sezam i obtaczamy cały wałek.
14.Kroimy na małe kawałki i kładziemy obok.
15.Następnie bierzemy małą ilość ryżu formujemy w dłoni podłużną porcję dajemy trochę wasabi i plaster ryby.
16.Kładziemy obok ,Powtarzamy czynność z innymi dodatkami jak rybą maślaną i tuńczykiem.
Podajemy z sosem sojowym rozcieńczonym przegotowaną wodą.
Smacznego !