Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ciemny z żurawiną
Drożdże pokruszyć ręką i dodać do mleka.
Wymieszać, aby drożdże dobrze się rozpuściły.
Wierzch posypać łyżką mąki razowej i odstawić na 10.
Mąkę żytnią i razową wsypać do miski.
Dodać sól, wsypać żurawinę i wymieszać.
Dodać rozpuszczone drożdże i początkowo 1,5 szklanki mleka.
W razie potrzeby dolać mleka (ilość mleka zależy od chłonności mąki).
Wszystkie składniki wyrobić na sprężyste ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie blat kuchenny posypać mąką, przełożyć na niego ciasto i uformować bochenek.
Ciasto przełożyć do podłużnej formy, odstawić jeszcze na 30 minut, po czym włożyć do piekarnika ustawionego na 180 stopni na ok. 45 minut, sprawdzając patyczkiem,
czy już jest suchy.