Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krówki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 2 łyżki
cukier 1 łyżka
śmietana 1 szklanka
zapach waniliowy
sól szczypta
orzechy pistacjowe 25 posiekane
cukier brązowy 1/3 szklanki
cukier brązowy 2 jasny

Przepis i sposób przygotowania na: krówki

Orzechy niesolone prażymy w piekarniku lub na patelni i ciepłe mieszamy w misce z miękkim masłem i cukrem.W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy dwa rodzaje cukru brązowego wymieszanego ze śmietaną i szczyptą soli i mieszając do czasu rozpuszczenia cukru, a następnie gotujemy jeszcze 5 min bez mieszania.Zdejmujemy z ognia lekko studzimy dodajemy zapach waniliowy i ucieramy drewnianą łyżką.Rozmarowujemy na blasze wycinamy wybrane kształty i dekorujemy pistacjami.Masa szybko zastyga dlatego lepiej wycinać kwadraciki aby nie było trzeba jej ponownie podgrzewać.Zostawiamy w temperaturze pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

indi 28.10.2011 10:18
pyszności, uwielbiam krówki mniam
aga130982 17.09.2011 07:27
mniam
Krystyna32 01.09.2011 06:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak