Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z pomidorem do obiadu
sałata lodowa - mala główka,
pomidor polny - 2 duże,
czosnek - 2 ząbki,
oliwa - 4 łyżki,
Golden syrop lub miód sztuczny - łyżka,
ocet balsamiczny - łyżeczka,
zioła prowansalskie - łyżeczka,
papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki,
sok z cytryny - 2 łyżki,
pieprz ziołowy - dwie szczypty,
pieprz czarny mielony - szczypta,
cukier - do smaku,
sól - do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę porwać, pomidory pokroić w ósemki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę, miód, ocet, pieprz, zioła, paprykę, sok z cytryny, cukier i sól wymieszać razem i połączyć z pozostałymi składnikami. Przyprawić solą i cukrem, pozostawić na 10 minut, aby smaki się przegryzły. Podawać jako przystawkę