Pomidorowa z pulpetami inaczej :

Pomidorowa z pulpetami inaczej :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 25 dag mięsa mielonego ( drobiowe, lub mieszane wieprzowo-wołowe )

  • 3 łyżki pokrojonego koperku,4 porcje ugotowanego makaronu ( użyłam makaronu Farfale )

  • śmietanka słodka,2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,1,5 litra wody

  • bulion drobiowy

    2 kostki
  • kasza manna

    5 łyżeczek
  • przecier pomidorowy

    1 szt. (mały)
  • pomidory w puszce

    1 szt. (bez skórki)
  • marchew

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    kawałek
  • por

    1/2 szt. (biała część)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew , pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ).Por pokroić w pół plasterki .Warzywa włożyć do garnka , zalać wodą , dodać Bulionetki i doprowadzić do wrzenia.
Mięso zmieszać z jajkiem, kaszą manną i koperkiem .Doprawić solą , pieprzem i majerankiem .Formować małe pulpeciki ( ok 24 sztuk ) i wrzucać na wrzątek.
Gotować ok 30 minut.
Pomidory pelati wyjąć z puszki i pokroić na kawałki .Wrzucić do zupy razem z sosem. Dodać rozprowadzony zupą przecier pomidorowy i zagotować .
Doprawić do smaku pieprzem mielonym i szczyptą cukru.
Podawać z porcją makaronu, posypaną natką pietruszki - osobno podać śmietankę tak by każdy zabielał nią sobie zupę na talerzu .



Do garnka wrzucić warzywa , ryż , kostki bulionowe. Zalać wodą . Gotować przez 30 minut . Na wrzący wywar wrzucać kulki z mięsa mielonego ( wielkości orzecha włoskiego ) . Gotować 20 minut . Dodać przecier pomidorowy i pieprz mielony . Zagotować . Wlać śmietankę .

Podawać posypaną zieloną pietruszką .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AGNIESZKA144

21.04.2012 19:33
warte wypróbowania

Tetiana

10.04.2011 16:30
pycha!

Mirka-Ludomila

10.01.2011 11:27
pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat