Sernik alpejski z bryndzą

Sernik alpejski z bryndzą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier, sól

  • bryndza

    50 dag
  • ziemniaki

    20 dag
  • jaja

    3 szt.
  • tłuszcz

    5 dkg
  • mąka pszenna

    10 dkg
  • śmietana

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bryndzę zmielić w maszynce z ugotowanymi i przestudzonymi ziemniakami. Dodać żółtka posiekany szczypiorek, paprykę, gałkę muszkatołową, cukier i sól do smaku. Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę . Ubić pianę z białek, dodać do masy i ostrożnie mieszając, wsypywać mąkę. Z masy formować krążki, placki i smażyć w tłuszczu. Podawać ze śmietaną posypane szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

misia53

06.10.2013 01:19
ciekawe w smaku te placuszki

Grażyna13

07.08.2013 19:06
A to ciekawe :)

barbara11561

19.04.2013 09:13
bardzo dawno nie widziałam nigdzie bryndzy:)takich placuszków jeszcze nie jadłam

ben-ka

01.05.2012 09:50
i skąd ja wezmę bryndzę?????

olkaaa

21.03.2012 08:48
fajne

Justa32

01.08.2011 12:38
pychotka

Justa32

01.08.2011 12:38
pychotka

SmacznaPyza

18.03.2011 09:50
myślałam, że to faktycznie rodzaj sernika chociaż wytrawnego....a tu placuszki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat