Przepis i sposób przygotowania na: Kabaczek nr 2
Kabaczka kroimy na 4 części, obieramy je ze skóry i wydrążamy środki.
Cebulę kroimy w dużą kostkę i przysmażamy w garnku na odrobinie oleju. Do mięsa mielonego (ja używam wieprzowo- wołowego) dodajemy sól i pieprz do smaku oraz ugotowany wcześniej ryż. Mięso zagniatamy i nadziewamy nim części naszego kabaczka. Tak przygotowane wkładamy pionowo do garnka w którym przysmażaliśmy cebulkę, dodajemy do niego pokrojoną w paseczki paprykę oraz środki wydrążone z naszego kabaczka. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok 30 min. Po tym czasie dodajemy do środka pomidory z puszki (bez skórki) i dalej gotujemy przez ok 30 min do czasu aż kabaczki będą miękkie i mięso mielone będzie już ugotowane.
Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem.