suflet

suflet

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser żółty

    10 dkg
  • bułka

    30 dkg
  • mąka

    4 łyżki
  • jajka

    4 szt
  • śmietanka słodka

    300 ml
  • mleko

    300 ml
  • masło

    3 łyżki
  • wiśniówka

    1 kieliszek
  • szczypiorek posiekany

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa mielona

    szczypta
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z 3 łyżkami zimnego mleka,resztę mleka gotujemy ze śmietanką,dodajemy mleko z mąką i mieszając gotujemy na małym ogniu aż całość zgęstnieje i odstawiamy do ostygnięcia.Bułkę kroimy w kostkę i smażymy grzanki na 2 łyżkach masła.Masłem smarujemy formę do sufletu posypujemy małymi grzankami.Do ostudzonej masy dodajemy żółtka,ser,szczypiorek i alkohol i doprawiamy do smaku gałką solą i delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i przekładamy do formy.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat