Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta cebulowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna razowa 20 dkg
masło 10 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
cukier brązowy 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
woda 5 łyżek
sos
cebula 75 dkg
oliwa 3 łyżki
kminek 1 łyżeczka
śmietana gęsta 100 ml
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
ser gouda 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: tarta cebulowa

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i drobno siekamy z masłem.W wodzie rozpuszczamy cukier dodajemy oliwę mieszamy i łączymy z ciastem,zagniatamy kulę i schładzamy w lodówce przez pół godziny.Ciasto wałkujemy układamy na dnie i bokach natłuszczonej formy nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 min w 200 stopniach.Cebulę obieramy i kroimy w piórka i szklimy na oliwie,doprawiamy kminkiem,ziołami,solą i układamy na cieście,zalewamy śmietaną wymieszaną ze startym żółtym serem.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 08.08.2011 06:35
Fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak