Przepis i sposób przygotowania na: Zielona herbata po tunezyjsku
Na sitko wsypac herbate i miete, przelac goraca woda (chodzi o, to, zeby oczyscic herbate z kurzu i pozbycie sie goryczki )
Do czjniczka, w ktorym bedziemy zaparzac wsypac odcedzona herbate z mieta , zalac rezsta goracej wody, przykryc i zaparzac przez kilka minut, pod przykryciem.
Jesli woda nie byla zbyt ciepla, to ustawic czajnik na malusienkim ogniu--na chwilke;
Teraz przecedzic herbate z mieta i wsypac cukier przelewajac herbate z czajnika do czajnika lub jakiegos garneczka.
czynnosc te powtarzac dobre kilka razy, zacznie sie tworzyc piana i kolr sie zmieni z przezroczystego na troche metny;
I herbatka gotowa, nalezy ja nalewac do kieliszkow, z gory, chodzi o te pianke, zeby byla .
Mozna do dekoracji wlozyc w kieliszki zielona , swieza miete, lub orzeszki pini.