Zapiekane białe i zielone szparagi z płatkami gotowanej ośmiornicy w sosie gorgonzola z suszonymi pomidorami i świeżo tartym parmezanem

Zapiekane białe i zielone szparagi z płatkami gotowanej ośmiornicy w sosie gorgonzola z suszonymi pomidorami i świeżo tartym parmezanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białych i zielonych szparagów

    500 g
  • gotowanej ośmiornicy

    80 g
  • oliwy z oliwek

    3 łyżki
  • śmietany 36%

    200 ml
  • sera gorgonzola

    60 g
  • suszonych pomidorów

    50 g
  • białego wina

    100 ml
  • soli czosnkowej Prymat

    1/2 łyżeczki
  • gałki muszkatołowej Prymat

    1 szczypta
  • sól, cukier do smaku

    - -
  • cebula

    1 w kostkę
  • parmezan starty

    40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru (każdy rodzaj osobno). W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę i czosnek, podlać winem, dodać ser, a gdy się rozpuści wlać śmietanę. Sos doprawić do smaku solą czosnkową i gałką muszkatołową. Pod koniec gotowania do sosu dodać pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory oraz pokrojoną w plasterki ośmiornicę.

Szparagi przełożyć do żaroodpornego naczynia, obficie polać sosem i posypać parmezanem. Piec 15 minut w temperaturze 180ºC.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

foczka-ks

24.06.2016 07:25
szparagi uwielbiam, zwłaszcza w sezonie

asiatok

27.05.2016 22:39
OMG!!!! jak ja bym to jadła.......

NatalkaC

14.05.2013 20:43
rewelacja.

Adamorek

08.05.2013 20:05
wykwintne danie

Ewa36

17.09.2012 16:52
nie próbowałam czegoś takiego

Cikakameku

30.07.2012 18:25
pyszne

treonina

13.10.2011 11:18
wygląda pięknie, ale czy ja wiem z tą ośmiornicą... :D

mikrusiak

08.08.2011 16:58
ciekawa \"kompozycja\" :)

Sylwia41

04.08.2011 09:18
Wizualnie genialne, ciekawe jak w smaku ;)

Natalia37

26.06.2011 20:32
pewnie pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat