Sos holenderski

odc. 3 Przepis dnia

Sos holenderski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miękkiego masła

    3 łyżki
  • żółtek

    5 szt
  • mąki

    1 łyżka
  • cytryna

    1 szt
  • cukru

    1 łyżeczka
  • pieprzu białego mielonego Prymat

    0,5 łyżeczki
  • soli

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z żółtkami, dodać mąkę, otartą skórkę z cytryny, cukier, pieprz i sól. Stale mieszając rozprowadzić masę wrzątkiem do konsystencji sosu. Wlać wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać i podgrzać prawie do wrzenia. Nie gotować. Po ostudzeniu podawać do ryb, warzyw i białych mięs

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

09.04.2015 07:28
ciekawy sos

Ewa36

17.09.2012 16:54
super

iza15

12.06.2011 23:40
pyszny

aleksa123

03.06.2011 08:18
Spróbuję

Bart

19.03.2011 23:54
uwielbiam sosy więc go wypróbuję

kotlet

19.03.2011 23:45
ciekawa propozycja

AgaS10

27.01.2011 15:26
dobry prosty sosik:)

szajba2

13.12.2010 15:38
o holender!

patusia

09.11.2010 02:35
Ciekawy przepis.

buksiak12

28.08.2010 10:28
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat