Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z Kaczki z Ostrą Wyściółką
Składniki
* Pierś z kczki 240g
* 2 kostki czosnku
* 2 łyżki sos sojowy ciemny
* 2 łyzki miód
* 2 łyzki ocet winny (czerwony)
* 1 łyżka imbir ( w proszku)
* 4 papryczki peperoni
* 1 średnia cebula
* olej do smazenia
* sól,pieprz (wg.uznania)
Etapy przygotowania
Pierś z kaczki oczyszczamy z ewentualnych piórek.Myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórkę w paski. W misce z sosu sojowego,imbiru,miodu,czosnku,octu winnego robimy marynate-mieszamy. Wkładamy do niej pierś z kaczki ,dokładnie rozprowadzamy po całości i marynujemy ją najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnie myjemy papryczki,obieramy cebulę. Papryki kroimy w plastry razem z nasionkami ( ALE UWAGA !!! BĘDZIĘ BARDZO OSTRE !!!.WIĘC MOZNA USUNĄĆ NASIONKA ABY BYŁO MNIEJ OSTRE,LUB DODAĆ MNIEJ PAPRYCZEK ) a cebulkę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy warzywa. Piekrnik nagrzewamy do 220*C i pieczemy naszą kaczkę na środkowej półce,od czasu do czasu przekręcając około 30 minut. Na talerz wykładamy podsmażoną paprykę z cebulą, na wierzch układamy pierś z kaczki i gotowe . Podajemy np. z ryżem i dowolną sałatą.
SMACZNEGO . . . . . .