Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mistrz Smaku poleca: Pierś z kaczki z cytrusami, odc. 11

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mistrz smaku poleca TVN
5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

pierś z kaczki 4 sztuki
pomarańcze 2 sztuki
mango 100 g
ananas 100 g
miód lipowy 2 łyżki
likier pomarańczowy 50 ml
cytryna 1 sztuka
masło 100 g

Do smaku

Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
Cynamon cały Prymat szczypta
mięta kilka listków

Marynata

oliwa 4 łyżki
Musztarda czeska Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat szczypta
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mistrz Smaku poleca: Pierś z kaczki z cytrusami, odc. 11

W misce przygotowujemy marynatę, łącząc oliwę, musztardę czeską, paprykę słodką, pieprz czarny oraz szczyptę soli. Oczyszczone piersi kaczki nacinamy pod ukosem od strony skóry i nacieramy dokładnie marynatą. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni od strony skóry. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Pomarańcze filetujemy, ananas i mango kroimy w większą kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy owoce. W trakcie smażenia dodajemy 1 korę cynamonu, mód, likier i sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy. Całość możemy doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Upieczone piersi przekładamy na deskę i odstawiamy na chwilę, żeby „odpoczęło”. Następnie kroimy w plastry. Piersi z kaczki podajemy na aromatycznych owocach. Danie możemy udekorować listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 15.12.2017 20:50
Pysznie przyrządzona kaczuszka;)
bietka 15.12.2017 18:53
Smaczna kaczuszka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak