Wstążki z marchewki i cukinii z grillowaną piersią kaczki

Wstążki z marchewki i cukinii z grillowaną piersią kaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    2 szt.
  • marchewki

    2 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy polski Prymat

    1 opakowanie
  • oliwa

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wstążki z marchewki i cukinii z grillowaną piersią kaczki

Kroki postępowania

Krok 1 - Wstążki z marchewki i cukinii z grillowaną piersią kaczki foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Wstążki z marchewki i cukinii z grillowaną piersią kaczki foto
Piersi kaczki umyć, osuszyć i marynować w oleju połączonym z przyprawą do drobiu przez ok. 1 godzinę. Marchewki obrać i umyć. Cukinię również umyć. Warzywa pokroić wzdłuż na cienkie paski i gotować na parze do miękkości.
Krok 3 - Wstążki z marchewki i cukinii z grillowaną piersią kaczki foto
Zawartość opakowania sosu sałatkowego wsypać do miseczki. Dodać 3 łyżki oliwy oraz 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
Krok 4 - Wstążki z marchewki i cukinii z grillowaną piersią kaczki foto
Zamarynowane mięso obsmażyć na suchej patelni od strony skóry na złoty kolor i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia na każdej piersi ułożyć kawałek masła.
Krok 5 - Wstążki z marchewki i cukinii z grillowaną piersią kaczki foto
Gotowe wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i pokroić na porcje. Ułożyć na talerzu z ugotowanymi na parze warzywami skropionymi sosem koperkowo-ziołowym. Można podawać z kluseczkami leniwymi podsmażonymi na maśle.
Doradca Smaku
Piersi kacze najlepiej przygotować peklowane na mokro (dzień wcześniej).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

migotka28 18.06.2014 23:14
ładnie wygląda ta marcheweczka
Adamorek 18.06.2014 14:56
coś pięknego
idealme 18.06.2014 12:17
zjadłabym z przyjemnością

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat