Spaghetti w sosie śmietankowym

Spaghetti w sosie śmietankowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spaghetti

    40 dag
  • pieczarki

    25 dag
  • słodka śmietana

    250 ml
  • cebula

    1 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • olej

  • sól

  • szynka gotowana

    15 (plasterki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyścić pieczarki, pokroić na połówki. Szynkę pociąć w paski, obraną cebulę drobno posiekać.
Spaghetti ugotować w wodzie dodatkiem oleju. Odcedzić.
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pieczarki i usmażyć je na średnim ogniu na złoty kolor. Dodać cebulę i krótko podsmażyć razem. Doprawić.
Do pieczarek wlać śmietanę, wymieszać i zagotować. Wsypać szynkę. Sos gotować ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody - 2-3 łyżki. Wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Doprawić.
Odcedzony makaron przełożyć na talerze, polać sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat