Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-winogronowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 6 dag
mąka pszenna 8 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 1 łyżka
śmietana 30% 40 ml
śmietan fix 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
rurki czekoladowe 1 opakowanie
wiórki kokosowe
winogrona 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-winogronowy

Białka ubij na sztywno z cukrem, | delikatnie wymieszaj z żółtkami. Połącz z mąkami wymieszanymi z kakao. Masę l rozsmaruj na tortownicy wyłożonej I pergaminem. Piecz ciasto 25 minut w temperaturze 200 °C. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fix. Wyłóż na biszkopt, zostaw trochę do obłożenia boków ciasta. Wstaw na pół godziny do lodówki.

Po ostudzeniu wyjmij ciasto z tortownicy Posmaruj boki odłożoną wcześniej śmietaną i obłóż całe ciasto dookoła rurkami czekoladowymi (mogą być także, np. kakaowe, rumowe albo waniliowe). Wierzch tortu obłóż bardzo obficie i równomiernie połówkami winogron. Posyp listkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi. Jeśli chcesz, możesz dodać wielokolorowej posypki, aby tort wyglądał wesoło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak