Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czerwone rizotto

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż
200 gram
szpik z wołowiny
40 gram
pomidor
2 sztuki
masło
20 gram
parmezan starty
20 gram
cebula
1 sztuka
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
rosół wołowy
0,5 szklanki
wino czerwone wytrawne
1 szklanka
rozmaryn
1 gałązka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwone rizotto

W garnku z grubego aluminium roztopić szpik, zrumienić pokrojoną cebulę, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz odsączone z soku pomidory, a po około 3 minutach do garnka wsypać ryż. Prażyć go przez kilka minut, a następnie zalać winem. Podgrzewać stale mieszając aż do znacznego odparowania wina. Gdy to nastąpi, wlać rosół, posolić i gotować na małym ogniu bez mieszania. Pod koniec gotowania włożyć gałązkę rozmarynu. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany. Po zdjęciu z ognia do rizotta dodać masło, ser i pieprz, a po kilku minutach wszystko energicznie wymieszać.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak