Przepis i sposób przygotowania na: ciasto biszkoptowe
Ciasto:
6 jaj
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
Masa:
500 ml mleka
1 jajko
1/2 szk cukru
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100 g margaryny Kasia
Polewa:
1/2 kostki margaryny Kasia
1/2 szk cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
150 g dżemu z czarnej porzeczki
Do blachy:
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka złotych perełek cukrowych
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej miksować, aż cukier się rozpuści.
Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując.
Na koniec dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blachę do ciasta wysmarować olejem i wysypać wiórkami zmieszanymi z bułką tartą.
Przelać ciasto na blachę, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec40 minut.
Po wystudzeniu przekroić na trzy placki.
350 ml mleka ugotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać resztę mleka zmieszanego z jajkiem i mąkami i chwilę gotować ciągle mieszając.
Miękką margarynę ucierać dodając wystudzony budyń.
Na pierwszy placek wyłożyć dżem, potem 1/2 masy.
Przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy.
Położyć ostatni placek.
Przygotować polewę i polać nią ciasto.
Gotowe ciasto posypać perełkami.