Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie domowe
Gdy ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i zostawić na chwilkę aby przestygło.
Stopniowo dodawać jajka mieszając mikserem do uzyskania miękkiego i jednolitego ciasta.
Łyżką formować ptysie na posmarowanej blaszce w pewnej odległości od siebie gdyż spore wyrosną.
Piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze około 200 stopni bez termoobiegu. Na dno piekarnika wstawiam naczynie z wodą. Po upieczeniu jeszcze gorące ptysie kroję nożem i układam do ostygnięcia.
NADZIENIE
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem.
Ptysie przełożyć bitą śmietaną
WIERZCH
czekoladę rozpuścić w kąpieli
LUKIER
cukier, sok z cytryny i wodę dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Przełożone ptysie polać roztopioną czekoladą i przygotowanym lukrem.