Przepis i sposób przygotowania na: quiche lorraine
Najpierw trzeba zagnieść ciasto z mąki, masła i jajka. Mąkę pszenną można zastąpić mąką razową. Można też iść na łatwiznę i kupić gotowe ciasto kruche lub też upieczony spód do tarty. Najlepiej zrobić ciasto wcześniej i schłodzić je w lodówce.
Następnie trzeba wylepić ciastem formę i podpiec je w temperaturze 180stopni (z papierem i kulkami, żeby nie rosło)
Masa
------
Jajka trzeba zmiksować, następnie wlać śmietanę, doprawić, wymieszać z boczkiem pokrojonym w kostkę.
Masę trzeba wylać na ciasto i wstawić do gorącego piekarnika na ok 30 minut (160stopni).
Można poszaleć z nadzieniem - dodać podsmażoną cebulę, brokuły, groszek, szczypiorek, łososia, suszone pomidory.
Można jeść na ciepło i na zimno. Jako danie główne dla 4 osób, jako element zimnego bufetu dla 8-10.
Można obniżać kaloryczność używając śmietany 12 a boczek zastępować szynką parmeńską, zamiast masła do ciasta dodać jogurt bałkański.