Przepis i sposób przygotowania na: Farfalle z pieczonym kurczakiem, botwinką i serem
Listki botwinki, bez buraczków i łodyżek, umyj, dokładnie odsącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki.
W dużym rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojony boczek i usmaż chrupiące skraweczki. Pod koniec smażenia dodaj czosnek pokrojony w plasterki, przez chwilę razem smaż często mieszając.
Dodaj drugą łyżkę oliwy i pokrojoną botwinkę, mieszając uduś do miękkości. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Do rondla przełóż odcedzony makaron, pokrojone pieczone mięso, delikatnie wymieszaj i wszystko podgrzewaj przez moment.
Makaron od razu podawaj posypany świeżym majerankiem i wiórkami sera.
*U mnie pieczone bez skóry udka
**Ja użyłam portugalskiego sera São Jorge produkowanego na Azorach z niepasteryzowanego sera krowiego, ale może to być każdy inny twardy ser o wyrazistym, lekko pikantnym smaku.