Kuleczki mięsne w sosie pomidorowym

Kuleczki mięsne w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    500 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól i pieprz

    do smaku
  • bułka tarta

    100 g
  • jajka

    2 szt
  • mąka

    4 łyżki
  • smietana 18%

    100 ml
  • woda

  • przyprawa do zup Kucharek

    do smaku
  • cukier

    1 szczypta
  • liść laurowy

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • ziele angielskie całe

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 (mały)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso i cebulę mielimy. Dodajemy jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek i wyrabiamy masę. Formujemy małe kuleczki. Zagotowujemy wywar na kulki z odrobiną maggi, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, cukier, sól i pieprz do smaku. Do gotującego się wywaru wrzucamy kulki, gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Gdy są miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową i przygotowujemy sos. Dodajemy koncentrat i mąkę rozrobioną ze śmietaną, doprawiamy do smaku. Wkładamy do sosu kulki i zagotowujemy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

emeslive

21.05.2012 22:42
Smakowite - lubię takie rzeczy.

Monika79

25.02.2012 16:00
niczym pulpety

cukiereczek

03.01.2012 08:31
robię

luna19

20.09.2010 23:26
lubię takie .. często robię .. pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat