Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w ostrej zalewie

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek 4 kilogramy
ocet 750 mililitrów
woda 750 mililitrów
cukier 0,5 kilograma
chili 2 płaskie łyżeczki
olej 10 łyżek
czosnek 1 główka
marchew 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w ostrej zalewie

Ogórki przekroić wzdłuż, zasypać 4 łyżkami soli, wymieszać i trzymać 6 godzin. Odcisnąć do miski.

Zalewa:
Ocet, wodę, cukier, chili i olej zagotować.
Marchew pokroić słupki.
Do słoików wkładać po 2 ząbki czosnku i kilka słupków marchewki.

Ogórki ciasno układamy w słoiku. Zalewamy gorącą zalewą.
Słoiki pasteryzować 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.07.2013 11:20
też zawsze dodaję chili bo lubię ostre smaki
bami 02.10.2011 13:48
Coś nowego, fajny pomysł :)
ana00 01.08.2011 11:14
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak