Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebula faszerowana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebule 6 szt.
oliwa 3 łyżki
curry 1 łyżeczka
sól
pieprz
papryka czerwona
kolendra 1 pęczek
pszenica orkiszowa dag
kwaśna śmietana 5 dag
ser gouda 5 dag
rosół warzywny 2 (w proszku)

Przepis i sposób przygotowania na: Cebula faszerowana

Pszenicę moczyć przez całą noc w 1/2 litra wody. Cebule podzielić na połowy, wydrążyć środki, drobno posiekać. Posiekane środki cebul zeszklić na oliwie. Posypać curry, krótko smażyć. Dodać pszenicę razem z wodą w której się moczyła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać rosół w proszku, gotować przez 20 minut. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Kolendrę - oderwać listki od łodyżek, posiekać. Dodać do gotującej się pszenicy paprykę, listki ziół oraz gęstą śmietanę. Przyprawić. Wydrążone połówki cebul ułożyć w oddzielnym naczyniu (płaskim), zalać wodą, gotować 5 minut. Cebule wyjąć, napełnić nadzieniem, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Posypać serem żółtym, podlać wywarem. Piec 25 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak