Przepis i sposób przygotowania na: Lazanie z serem i szpinakiem
Szpinak umyj, oddziel liście i posiekaj. Cebule drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Gdy bedzie miękka, oprósz łyżką mąki i podsmaż. Do cebuli dodaj szpinak i bazylię. Wlej kilka łyżek mleka, dopraw do smaku i duś 5 minut. Roztrzepanymi jajkami zalej farsz na patelni i mieszaj, dopóki jajka sie nie zetną. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj 2 łyżki mąki, chwile mieszaj, podgrzewając. Następnie dodawaj powoli pozostałe mleko, cały czas mieszając, aby otrzymać konsystencję sosu. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Układaj na zimnę płaty lazanij, smarując je sosem beszamelowym, i farsz szpinakowy. Całość zalej resztą sosu, posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 30-40 minut, aż makaron bedzie miękki. Możesz podawać z sosem pomidorowym.