Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia wg Buni
szczypta
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki wody
czarnuszka do posypania
sól morska do posypania
przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
ziarno łuskanego słonecznika
łyżeczka cukru rozpuszczona w 2 łyżkach wody do posmarowania
Zrobić rozczyn z drożdży , 2 łyżek mąki , cukru i 4 łyżek ciepłej wody . Odstawić na 20 minut .Mąkę przesiać na blat ( lub do dużej miski ) .Zrobić po środku wgłębienie i wlać oliwę , rozczyn i połowę wody . Wyrabiać dolewając resztę wody. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne podsypując jeśli trzeba mąką .Posmarować oliwą , przykryć ściereczką i zostawić na godzinę . Podzielić na 3 placki .Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Posypać i solą morską każdą i 1- czarnuszką , 1- słonecznikiem, 1- suszonymi pomidorami .
Rozgrzać piekarnik do 200 * C .Wstawić blachę i piec 20- 30 minut aż będzie rumiane i chrupiące .Kiedy placki po 20 minutach są już podpieczone posmarować je pędzelkiem ocukrzoną wodą i dopiec aż będą złociste .
Na ciepło smakowite są same maczane w oliwie z oliwek ,lub sałatką z pomidorków , natki pietruszki i pokrojonego na plasterki czosnku skropionych oliwą .