Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki. Przesmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 15 minut aż część płynu odparuje. Do sosu dodajemy suszone zioła i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Sos miksujemy. Posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Przygotowanie pulpecików:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Szczypiorek i suszone pomidory drobno siekamy i dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulę. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.
Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy do sosu pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Pulpety podajemy np. z ryżem.