Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pulpeciki

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • cebule

    2-3 szt
  • jajko

    1 szt (duże)
  • pomidory suszone Smak

    3-4 szt
  • Szczypiorek cienki

    1 pęczek
  • kasza manna

    4 łyżki
  • ząbki czosnku

    2-3 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

    1 łyżka

Składniki na sos pomidorowy

  • pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • cebula

    3-4 szt
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • bulion warzywny

    400 ml
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szczypta
  • olej

    2 łyżki
  • bazylia świeża

    2 łyżki (listków)

Dodatkowo

  • mąka

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki. Przesmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 15 minut aż część płynu odparuje. Do sosu dodajemy suszone zioła i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Sos miksujemy. Posypujemy świeżymi listkami bazylii.

Przygotowanie pulpecików:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Szczypiorek i suszone pomidory drobno siekamy i dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulę. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.

Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy do sosu pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Pulpety podajemy np. z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sezamek 10.09.2016 17:01
bardzo takie lubimy
atort111 08.07.2016 23:59
ładnie wygląda
msmariusz 08.07.2016 23:58
ładnie wygląda potrawa
Madzai 13.09.2015 22:14
Super smaczne :)
misia53 13.09.2015 21:43
czasem robię też bardzo podobnie i smakuje nam
bogusia 82 13.09.2015 20:48
pyszna propozycja na obiad:)
Anna133 13.09.2015 18:18
pięknie podane, niebo w ustach ....
Kuchnia Marty 13.09.2015 16:52
tak, zwykłą sypką kaszę. Ona w trakcie duszenia napęcznieje
dollce 13.09.2015 16:34
Wyglądają super :)
Wiktoria29 13.09.2015 16:27
nigdy nie dawałam kaszy manny do pulpetów, dodaje się sypką, namoczoną jak bułkę czy ugotowaną?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat