Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Soczyście marchewkowe z orzechową strużką "

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi podane z polewą orzechową. Świetne na jesienne przyjęcie lub podwieczorek. Jego intensywny i apetyczny kolor uwielbiają dzieciaki i dorośli. 

Składniki:

soczysta marchew 500 gramów
jajko 4 sztuki
cukier 60 gramów
mąka 50 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 10 sztuk
masło orzechowe 100 gramów
syrop klonowy 2-3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką "

To przepis na marchewkowe ciasto z orzechową strużką, czyli sosem z orzechów ziemnych. To świetne połączenie wilgotnego ciasta marchewkowego z orzechami.

Kroki postępowania

1

Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną! pianę. Dodajemy cukier i cały czas miksując dodajemy po kolei żółtka.

Krok 1 - " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką " foto
2

Do masy delikatnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, posiekane orzechy włoskie. Dokładamy marchew i dokładnie mieszamy.

Krok 2 - " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką " foto
3

Powstałe ciasto wlewamy do foremki keksowej (u mnie niezawodna silikonowa!). Pieczemy w temperaturze 180 st. około 50 minut.

* Ciasto po upieczeniu wychodzi delikatne i mokre!
(co widać na zdjęciach!)

Świetnie smakuje również po schłodzeniu w lodówce, kiedy już konsystencja zrobi się bardziej zwarta.

Krok 3 - " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką " foto
4

Sos: wymieszaj masło orzechowe z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Syrop klonowy możesz zastąpić płynnym miodem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 10.01.2013 22:10
kapitalny przepis
IZABELA29 30.10.2012 08:24
pyszne , ja dodaję odrobinę przyprawy do piernika lub cynamon wtedy ciasto pachnie jak piernik
Ola1984 30.10.2012 06:55
Ostra - robisz smaka ;)
Monika-twin 30.10.2012 05:37
wyglada smakwocie,lubie marchewkowe ciasta
ziutula
ziutula 29.10.2012 22:31
pyszności..
zolzica 29.10.2012 22:22
pięknie podane :)
angelika14 29.10.2012 22:03
najlepsze ciasto z warzywnym wsadem jakie jadłam
Pola5 29.10.2012 21:44
bardzo lubię takie warzywne smakołyki :-)
Andysz 29.10.2012 21:43
bardzo mi się podoba, na pewno niedługo to zrobię!;)
Rafał10 29.10.2012 21:43
mniam orzechy i marchew :) super połączenie :)
caffee_tea 29.10.2012 21:26
super wygląda
Goya 29.10.2012 21:26
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak