" Soczyście marchewkowe z orzechową strużką "

" Soczyście marchewkowe z orzechową strużką "

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi podane z polewą orzechową. Świetne na jesienne przyjęcie lub podwieczorek. Jego intensywny i apetyczny kolor uwielbiają dzieciaki i dorośli. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczysta marchew

    500 gramów
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    60 gramów
  • mąka

    50 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    10 sztuk
  • masło orzechowe

    100 gramów
  • syrop klonowy

    2-3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką "

To przepis na marchewkowe ciasto z orzechową strużką, czyli sosem z orzechów ziemnych. To świetne połączenie wilgotnego ciasta marchewkowego z orzechami.

Kroki postępowania

Krok 1 - " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką " foto

Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną! pianę. Dodajemy cukier i cały czas miksując dodajemy po kolei żółtka.

Krok 2 - " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką " foto

Do masy delikatnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, posiekane orzechy włoskie. Dokładamy marchew i dokładnie mieszamy.

Krok 3 - " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką " foto

Powstałe ciasto wlewamy do foremki keksowej (u mnie niezawodna silikonowa!). Pieczemy w temperaturze 180 st. około 50 minut.

* Ciasto po upieczeniu wychodzi delikatne i mokre!
(co widać na zdjęciach!)

Świetnie smakuje również po schłodzeniu w lodówce, kiedy już konsystencja zrobi się bardziej zwarta.

Sos: wymieszaj masło orzechowe z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Syrop klonowy możesz zastąpić płynnym miodem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

goofy9 10.01.2013 22:10
kapitalny przepis
IZABELA29 30.10.2012 08:24
pyszne , ja dodaję odrobinę przyprawy do piernika lub cynamon wtedy ciasto pachnie jak piernik
Ola1984 30.10.2012 06:55
Ostra - robisz smaka ;)
Monika-twin 30.10.2012 05:37
wyglada smakwocie,lubie marchewkowe ciasta
ziutula
ziutula 29.10.2012 22:31
pyszności..
zolzica 29.10.2012 22:22
pięknie podane :)
angelika14 29.10.2012 22:03
najlepsze ciasto z warzywnym wsadem jakie jadłam
Pola5 29.10.2012 21:44
bardzo lubię takie warzywne smakołyki :-)
Andysz 29.10.2012 21:43
bardzo mi się podoba, na pewno niedługo to zrobię!;)
Rafał10 29.10.2012 21:43
mniam orzechy i marchew :) super połączenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat