Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
soczysta marchew
500 gramów -
jajko
4 sztuki -
cukier
60 gramów -
mąka
50 gramów -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
orzechy włoskie
10 sztuk -
masło orzechowe
100 gramów -
syrop klonowy
2-3 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką "
To przepis na marchewkowe ciasto z orzechową strużką, czyli sosem z orzechów ziemnych. To świetne połączenie wilgotnego ciasta marchewkowego z orzechami.
Kroki postępowania

Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną! pianę. Dodajemy cukier i cały czas miksując dodajemy po kolei żółtka.

Do masy delikatnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, posiekane orzechy włoskie. Dokładamy marchew i dokładnie mieszamy.

Powstałe ciasto wlewamy do foremki keksowej (u mnie niezawodna silikonowa!). Pieczemy w temperaturze 180 st. około 50 minut.
* Ciasto po upieczeniu wychodzi delikatne i mokre!
(co widać na zdjęciach!)
Świetnie smakuje również po schłodzeniu w lodówce, kiedy już konsystencja zrobi się bardziej zwarta.
Sos: wymieszaj masło orzechowe z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Syrop klonowy możesz zastąpić płynnym miodem.
Smacznego!
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)