Przepis i sposób przygotowania na: indyk z warzywami
Włoszczyznę i warzywa kroimy w kostkę. W zimie można użyć mrożonki warzywnej wieloskładnikowej (bez ziemniaków). Indyka kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy, posypujemy zielem angielskim.
Rozgrzewamy oliwę na patelni - najlepsza będzie łagodna, żeby nie zdominować smaku młodych warzyw. Wrzucamy indyka, chwilę podsmażamy, Wrzucamy warzywa. Można podlać odrobiną białego wina. Przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum. Dusimy przez około 20-30 minut. Dorzucamy pomidory, doprawiamy odrobiną cukru, ewentualnie dosalamy, można dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany, mieszamy, przykrywamy i zestawiamy z ognia.
Można posypać drobno posiekaną zieleniną - selerem naciowym, pietruszką, koperkiem.
Indyka można zastąpić rybą (wrzucamy jak warzywa będą miękkie) bądź innym mięsem wymagającym krótkiego gotowania - królikiem, kurczakiem. Ja najczęściej używam udźca indyczego bez skóry.
Danie idealna dla odchudzających się :D