Przepis i sposób przygotowania na: Muszle faszerowane
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu (średnio około 7 minut).Uważaj,nie dopuścić do jego rozgotowania.Przed odcedzeniem dodaj do wody 2 łyżki oliwy z oliwek-dzięki temu makaron nie sklei się. Przygotuj farsz.Z mielone mięso wymieszaj z dwiema łyżkami śmietany.Dodaj umyty i drobno posiekany szczypiorek, a także pokrojoną w niedużą kostkę szynkę i wędzony boczek.Przyprawy do smaku solą, pieprzem i ziołami.Każdą ugotowaną muszlę nadziewaj farszem mięsnym. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodaj do niej mak i klika minut razem smaż. Dodaj pozostałą śmietanę i dobrze wymieszaj. Układaj w sosie muszle z farszem, a następnie duś około 20 minut pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu . Gdy mięso w muszlach będzie ugotowane , wykładaj danie na talerz. Udekoruj świeżymi owocami żurawiny i listkami bazylii. Polej sosem z patelni.