Kurczak pieczony po polsku

Kurczak pieczony po polsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1,2 kg
  • marynata staropolska

    1 szt
  • masło

    100 g
  • czosnek

    1 szt
  • jajo

    1 szt
  • tłuste mleko

    1 szkl.
  • wątróbki drobiowej

    250 g
  • masło

    1 łyżka
  • pietruszka

    1 pęczek
  • przyprawa do kurczaka

    do smaku
  • sól, pieprz

    do smaku
  • kajzerka

    1 czerstwa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka natrzyj marynatą staropolską i wstaw na godz. do lodówki.
Przygotuj farsz: do mleka wrzuć wątróbkę i bułkę. Gdy bułka zmięknie, odciśnij ją i pokrusz.Wątróbkę drobno posiekaj. Wrzuć do bułki. Dodaj żółtko i masło i wymieszaj.
Białko ubij na sztywna masę. Dodaj do farszu razem z posiekana natką pietruszki i dopraw.
Farszem nadziej kurczaka i dobrze go zepnij. Ułóż w brytfance, a po bokach ułóż kilka kawałków masła. Z główki czosnku zetnij 1 cm plaster og góry i połóż na kurczaku. Wstaw do piekarnika na ok godz. Na 15 min. przed końcem pieczenia wyjmij czosnek i nasmaruj nim skórę kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Elżbieta17

15.07.2012 17:05
pycha:)

wojr63

09.05.2012 23:20
i taki jest najlepszy

Jodaj

10.01.2012 09:25
kurczak pychotka :)

anoosia

24.12.2011 14:23
fajny

Juleczka20

28.06.2011 06:46
pycha

malaczarna23

19.05.2011 12:06
super

darus

12.05.2011 10:12
mniam

ewelina63

12.05.2011 09:46
ale smacznie wygląda

ronald88

07.05.2011 19:54
super

Seba

05.05.2011 12:33
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat