Przepis i sposób przygotowania na: Pizza wg Kamili
Drożdze rozpuszczamy w szklance letniej wody. Mąkę przesiewamy, formując kopczyk z wgłębieniem. W środek wlewamy rozczyn, zarabiamy i lekko zagniatamy. Sól rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniej wody. Dodajemy ją razem z oliwą do ciasta. Wyrabiamy jednolite i elastyczne ciasto. Formujemy okrągłą pizze, którą układamy na blasze wysypanej mąką. Przykrywamy sciereczką i odstawiamy do wyrosniecia na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce. Powinno wyjść około 3 porcji.
Każdą porcje wyrosnietego ciasta formujemy w pizze i układamy na blasze wysmarowanej oliwą.
Z połączenia passaty (mam jej ostatnio w nadmiarze wiec jej córka uzyla ale moze byc przecier czy keczup) i ziół: oregano, bazylia, pieprz zrobila sos i posmarowała pizze. Na to wylozyła pokrojoną w plasterki szynke, salami, starła na tarce pieczarki, dała pokrojone w plasterki pomidory, posypała kukurydzą i serem zółtyn. Na koneic posypała oregano i do piekarnika na 200st na jakies 15-20 minut. Pizze wyszły duze, na cienkim ciescie bardzo smaczne