Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto porzeczkowe z masą bezową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
cukier 15 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
masło 3 łyżki
mleko 5 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
porzeczki 75 dkg
masa bezowa
białko 3 szt
sól szczypta
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 25 dkg
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto porzeczkowe z masą bezową

Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym i ucieramy mikserem na puch.Do masy jajecznej dodajemy dwa rodzaje mąki połączone z proszkiem do pieczenia,następnie dodajemy stopione i ostudzone masło i mleko.Wszystko dokładnie mieszamy.Boki i spód blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą,wylewamy ciasto wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy 15 min.Porzeczki oczyszczamy,myjemy.Schłodzone białka mieszamy z sokiem z cytryny i solą,ubijamy mikserem na wysokich obrotach,i powoli wsypujemy cukier.Gdy piana będzie gęsta łączymy ją z owocami.Ciasto wyjmujemy z piekarnika a na wierzch smarujemy masą bezową i zapiekamy kolejne 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella231
jogobella231 21.03.2012 19:44
pycha
dorotka0000025 27.08.2011 11:54
mniam
anemon 15.07.2011 06:46
Zapowiada się bardzo smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak