Medaliony z polędwicy wołowej z zielonym pieprzem i aromatycznymi grzybami

Medaliony z polędwicy wołowej z zielonym pieprzem i aromatycznymi grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    800 g
  • marynata

  • czosnek marynowany Smak

    4 ząbki
  • marynowany zielony pieprz

    2 łyżki
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • borowiki

    200 g
  • cebula dymka

    4 szt
  • wino białe

    100 ml
  • masło

    1 łyżka
  • pomidor

    2 szt
  • pietruszka

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cebula

    80 prażona
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Polędwicę pokroić na 8 równych kawałków, każdy lekko „rozbić” ręką, wciskając jednocześnie w każdy kilka ziaren marynowanego pieprzu. Tak przygotowane medaliony oprószyć przyprawą do steków, skropić oliwą i odstawić do lodówki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć ugotowane i pokrojone w plastry borowiki z pokrojoną w kostkę dymką i czosnkiem, następnie wlać białe wino i dodać masło. Gdy wino odparuje, a sos zacznie gęstnieć dodać pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną pietruszkę, a całość doprawić do smaku.
Mięso wyjąć z marynaty i grillować około 5 minut z każdej strony (ew. usmażyć na patelni grillowej). Soczystą polędwicę ułożyć na talerzach (po 2 kawałki na porcję), przekładając przygotowanymi grzybami. Całość skropić powstałym sosem, podawać z aromatycznymi racuszkami ziemniaczanymi i kwaśną śmietaną. Udekorować pokrojoną w krążki, oprószoną mąką i usmażoną na głębokim tłuszczu cebulą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat